Våronn på kirkegården

Vårsola begynner å varme, og vi har tatt oss en tur til kirkegården i Hakadal for å se hvordan det står til der.

Arild Sjøblom er i gang med sin 4. sesong som kirkegårdsarbeider. Hva er det som gjør at du trives med jobben din, Arild?

• I denne jobben får jeg vært mye ute, og det liker jeg. Vår og sommer er jo den beste tiden, og da har jeg mange varierte arbeidsoppgaver med gress og kantklipping, raking, beskjæring, vanning, graving og stell av legat-graver. Det er også ganske sosialt, for jeg møter en god del mennesker, og de har ofte behov for å prate. Det er givende å kunne være samtalepartner med pårørende om både triste, men også helt trivielle ting.

Du sa legat-graver, hva er det?

• Jo, dersom man bor langt unna et gravsted, eller av andre årsaker ikke kan stelle graven man har ansvar for, så kan man kjøpe den tjenesten fra oss. Det er bare å ta kontakt med kirkekontoret og gjøre en avtale om det. Det går også an å få hjelp til sommerstell. Da blir graven beplantet, vannet og stelt i perioden juni til september.

Her kan du lese mer om dette >>

Våronn er et kjent begrep, men hva består våronna av på en kirkegård?

• Når snøen er borte blir det mye opprydding av lys som har blåst utover. Kvister og løv fra trærne må rakes opp, og på de gravene vi steller, fjerner vi den visne lyngen som vi plantet i høst. Noen ganger blir gravsteinene skakke på grunn av telen i jorda, så da retter vi de opp. Benker som har vært inne for vedlikehold i løpet av vinteren, blir satt ut igjen. Bortsett fra det med gravsteinene, så ligner det jo på det man gjør i en vanlig hage, bare i mye større skala.

Da har du kanskje noen tips til oss vanlige hageeiere, da? Hva bør vi gjøre nå for å få en grønn og fin plen, for eksempel?

• Jeg anbefaler å rake plenen godt når snøen er borte, da får jorda litt luft, og det er bra. I tillegg trenger den gjødsel for å bli grønn og fin. Kjøp plengjødsel og strø ut nå, så får plenen en god start på sesongen!

Hva er det smarteste å plante hvis du ikke har grønne fingre, men vil at det skal blomstre fint på graven gjennom sesongen?

• Stemorsblomster. De trenger minimalt med stell og holder seg fine stort sett hele sesongen.

Men vann må de vel ha? Dersom det er lite regn, må man da komme og vanne hver dag dersom man ikke har betalt for det?

• De som har montert vanningskasse på graven trenger ikke å komme hver dag. En vanningskasse fylles med 14 liter vann, og denne gir plantene i bedet det de trenger hver dag i ca 14 dager. Slike vanningskasser kan kjøpes via kirkekontoret, og vi kan hjelpe til med å grave dem på plass. Dette letter arbeidet med stell av graven, og det vil blomstre fint gjennom hele sesongen.

Er det regler for hva man har lov å plante på et gravsted?

• Ja, man har ikke lov til å plante utenfor steinens bredde, og man skal holde seg innenfor 60 cm fra steinens bakkant og framover. Noe som er veldig viktig å tenke på, er at plantene heller ikke skal være høyere enn steinen. Små, vintergrønne trær er fine når de er nettopp små, men husk at de vokser fort, og de vil raskt kunne vokse over steinen. Da må de fjernes/beskjæres så de er innenfor regelen.

Dette var nyttig å vite, Arild! Har du et siste tips til de som ønsker å gjøre det fint på graven til sine kjære?

• Jorda i bedet blir sur etter en tid, så annethvert år kan det være lurt å erstatte den med ny hagejord. Da holder blomstene seg mye bedre.

Da gjenstår det å ønske alle en fin vår, og så håper vi onna går unna med lure tips fra den erfarne kirkegårdsarbeideren vår i Hakadal, Arild Sjøblom. Og dersom du ønsker å kjøpe en vanningskasse, eller trenger hjelp til å stelle graven, så ta kontakt med kirkekontoret på epost post@nittedal.kirken.no eller telefon 67059041/48 før 1. mai.

Lurer du på mer angående regler for beplantning, så kan du lese mer her >>