Søndag 3. november. Det holdes minnegudstjeneste i Hakadal og Nittedal kirke, og høymesse i Rotnes kirke. Alle er velkommen til kirkene våre denne dagen.
Under Minnegudstjenestene leser vi navnene på de som er stedt til hvile i kirkene siden allehelgensdagen i fjor, og vi tenner lys for hvert navn. Mona Kolberg deklamerer dikt og tekster om sorg og håp, og mellom lesningene spilles musikkstykker ved organist Helge Nysted. Han har med seg Tarjei Nysted på fiolin i Hakadal, og Elisabeth Turmo på fiolin i Nittedal. For øvrig deltar prester, diakon og frivillige.
Minnegudstjeneste i Hakadal kirke kl.11:00
Kirkekaffe i Hakadal kirkestue etter gudstjenesten.
Hakadal kirke vil være åpen for samtale, stillhet og lystenning kl.12:30 - 14:00.
Minnegudstjeneste i Nittedal kirke kl.17:00
Nittedal kirkestue vil være åpen for enkel servering, samtale og lystenning kl.15:00 - 17:00.
Allehelgensgudstjeneste i Rotnes kirke kl.11:00.
Med tekstene for Allehelgensdag. Dåp, nattverd og søndagsskole.
Kortversjon av allehelgensdag og alle sjelers dag:
Fra den tidligste tiden i Kirkens historie mintes man martyrene, som ble kalt helgener. Viktige helgener har sine egne dager. Etter hvert ble det så mange helgener at det ikke var plass i kalenderen. Det utviklet seg derfor en egen dag da man mintes alle helgener som på en eller annen måte hadde vitnet om Jesus; kalt allehelgensdag. De som ikke hadde status som helgener, men dog som «kristensjel», fikk en parallell dag; alle sjelers dag. Etter reformasjonen ble de to dagene slått sammen slik at allehelgensdag nå er til minne om alle døde.
Vi har også laget en allehelgensandakt du kan se på nett:
Mange ønsker å tenne lys på kirkegården, og det blir et vakkert skue. Ved bruk av ledlys eller gravlys med metallokk er alle oppfordret til å sette disse inne i en lykt. Dette er for å unngå at dyr og fugler tar med seg lysene for å spise stearinen og samtidig forhindre at de sprer lysene rundt i naturen. Plastikk og metall fra ledlys og gravlys kan skade dyr og miljøet. Bønder opplever at gravlys kommer i fôrmaskinen, og dette er bekymringsfullt. Særlig er det problem at fugl flytter gravlysene, hakker på dem og at både plast og metall dermed blir spredt. Skjærer liker å spise innholdet i lysene, som ofte er laget av en blanding av ulike typer olje eller voks, som palmeolje eller parafin. Når lysene brytes ned til mindre deler, blir disse også spredt av vinden både på kirkegårdene og på areal utenfor. I tillegg kan gravlys av plast lett velte og antenne blomster og kranser ved gravene.
Foto: Helene Moe Slinning.